Het is een groot project, dat zich nu in de eindfase bevindt: het verwijderen van de oude sprinklerinstallaties en het monteren van een nieuwe in het Europese distributiecentrum van Samsung in Tilburg. Daarbij gaat het om zestien secties, met een totale oppervlakte van 50.000 vierkante meter. Maar niet de omvang maakt het project bijzonder, het is vooral het feit, dat de activiteiten van Samsung niet gehinderd worden door het team van Aqua+. Dat vereist een goede samenwerking. En daar zijn beide partijen bijzonder tevreden over. “We zijn daar samen goed uitgekomen”, constateert Bas van Os, operations manager van Samsung Electronics Europe Logistics BV.
Vooraf waren er wel enige zorgen, zegt hij. Immers: de sprinkler-operatie, die in december 2013 begon, zou een jaar in beslag nemen. “Welke impact zou dat krijgen?” De partijen begrepen elkaars situatie en gingen vooraf uitvoerig met elkaar in overleg. Dat leidde tot een plan van aanpak. “Maar dat is nog steeds papier, in de praktijk kon het heel anders gaan”, zegt Van Os. En dat bleek enorm mee te vallen. Samsung kon haar logistieke operatie gewoon uitvoeren, Aqua+ kon daarboven ongehinderd doorwerken.
Wellicht hielp het dat er eerst een proefsectie onderhanden werd genomen, om eens uit te vinden hoe de werkzaamheden in de praktijk zouden uitpakken. “Die sectie hebben we vanaf het begin tot het eind laten uitvoeren, en daarna hebben we het geëvalueerd. Hoe was het verlopen, wat kon er beter, wat kon er anders.” En omdat het team van Aqua+ met gemiddeld tien mensen een jaar zou blijven, werd het ook meteen wegwijs gemaakt in het complex. “Bijvoorbeeld: waar is de kantine, waar zijn de toiletten. Je wilt niet dat ze gaan zoeken. Want dan is 50.000 vierkante meter ineens wel heel groot…”
De samenwerking, zegt Van Os, verliep vervolgens op een heel prettige manier. “Aqua+ probeert zo goed mogelijk mee te helpen en te denken. Ze begrijpen ook dat dingen soms niet mogelijk zijn. We moesten het jaar samen zien door te komen en dat blijkt nu heel erg te zijn meegevallen.” Dat ging niet vanzelf, want beide ‘partijen’ moesten van dezelfde gangpaden tussen de stellingen gebruik maken. “Er was geen ruimte om even wat voor die jongens leeg te maken. Die luxe kennen we niet. Ook hier hebben we prima afspraken voor kunnen maken. Op de momenten dat het nodig was werd voorrang gegeven aan de operaties van Samsung. Dat hadden we van tevoren ook afgesproken: onze activiteiten mogen er niet onder lijden.”
Maar ook de werkzaamheden van Aqua+ liepen geen of nauwelijks vertraging op, zegt hij erbij: óók een resultaat van de goede onderlinge afstemming. Het enorme logistieke complex telt zestien secties. Het was geen automatisme om die in ‘alfabetische volgorde’ af te werken.
Er werd bij de keuze van een volgende sectie gewoon praktisch gekeken wat het handigste was. De collegiale samenwerking op de werkvloer is bijzonder belangrijk gebleken, stelt Van Os vast, nu de sprinklerwerkzaamheden bij de vijftiende sectie – elk goed voor 500 sprinklers – zijn aanbeland. Goede afspraken zijn natuurlijk van cruciaal belang voor zo’n langlopend project, waarbij de medewerkers elkaar niet in de weg moeten lopen. “Elkaar niet in de weg staan en een jaar samen met elkaar optrekken. Dat is heel goed gegaan.” Waarbij ook telde dat er snel kon worden ‘geschakeld’, als daar aanleiding toe was. “Het was daarbij prettig dat we bij Aqua+ één aanspreekpunt hebben, Freek Regterschot. En wij hebben onze eigen contactpersoon”
Het recept van Regterschot zelf over de geslaagde samenwerking: “Het begint met flexibiliteit en je gezonde boerenverstand gebruiken. En een bakkie koffie drinken met de werkvloer, dan gaat het goed. Het klikte. En ook belangrijk: je afspraken nakomen!” Samsung koos Aqua+ overigens niet zelf voor het project. Dat was ProLogis, de eigenaar van het gebouw.
↧
Samenwerking met Samsung verloopt uitstekend tijdens langlopende operatie
↧